Când Puterea se spală pe dinți

Când Puterea se spală pe dinți
Publicat: 17/01/2013, 22:31
Actualizat: 30/07/2014, 00:24

La 36 de zile de la câștigarea alegerilor, USL comunică în scris și verbal următoarele: 1. Senatorii și deputații corupți vor fi judecați, întâi, de Parlament; 2. Incompatibilii vor fi sancționați cu șase luni de concediu și își vor păstra mandatul; 3. Agenția Națională de Integritate urmează să dispară. Sunt propunerile de modificare a Statutului parlamentarilor, cu care majoritatea uselistă își începe sesiunea, spălându-se pe dinții după primul ospăț la Putere și aruncând, de la balconul Casei Poporului, o flegmă în capul mulțimii și alta, în fața justiției.
Cum, în Legislativ, s-a instalat o majoritate-mamut, iar viitoarele alegeri sunt departe, preocuparea de a nu răni sensibilitățile electoratului a dispărut cu totul, mai ales că acesta din urmă a demonstrat, la vot, că are pretenții reduse. În consecință, iubitul popor al USL își primește „recompensa” mai repede decât se aștepta: un amendament special pentru miniștrii-parlamentari trecuți, actuali și viitori, care-i protejează de justiție și un altul care le dă liber aleșilor la multiple funcții și interese. Potrivit celui dintâi, simpla cererea de declanșare a urmăririi penale împotriva miniștrilor, adresată de ministrul Justiției, trebuie însoțită de „probele relevante, puse la dispoziție de Parchet”, raportul comisiei parlamentare urmând să facă referire la acestea, precum și la temeiul legal și motivele invocate de procurori. Cu alte cuvinte, comisia de imunități, care solicita dosarul doar în cazul perchiziției și arestării, nu-l dă pe mâna Parchetului pe respectivul, decât după ce îl judecă pe baza dovezilor, substituindu-se, astfel, justiției. Mai mult, în cazul în care constată că nu există temei pentru reținerea unui parlamentar/ministru, Camera ar putea trimite hotărârea sa CSM, „pentru a lua măsurile care se impun”, trecându-și, așadar, în statut, o acțiune de intimidare a procurorilor.
Fără dispariția incompatibilităților, clătirea gurii de resturile integrității n-ar fi însă completă. Deoarece demolarea ANI – promovată vocal de PNL – nu se face peste noapte, un amendament care să arunce în derizoriu conflictul de interese este foarte util. Acesta spune că parlamentarul aflat în conflict de interese, constatat prin Raportul ANI rămas definitiv și irevocabil prin hotărâre judecătorească, va fi sancționat cu interdicția de a participa la lucrările Camerei pe o perioadă de până la șase luni. Adoptarea acestei prevederi va face ca articolul 7(3)din Statut – „În cazul în care deputatul sau senatorul aflat în stare de incompatibilitate nu notifică în scris acest lucru și starea de incompatibilitate continuă să existe, acesta este considerat demis de drept din funcția de deputat sau de senator, cu data constatării stării de incompatibilitate”- să fie lipsit de sens. Așadar, deputatul care nu se îndură să aleagă între Parlament și restul este trimis puțin în vacanță, eventual plătită, soarta lui cu birou, funcții, nevastă, contracte rămânând la mila colegilor, singurii care decid dacă-i încetează mandatul sau nu. Ce rost mai are, atunci, ANI sau instanța, dacă incompatibilul se alege cu o blândă sancțiune disciplinară, văzându-și de treburile neparlamentare, liniștit?! Niciunul, „Parlamentarii nu greșesc!”, urlă liberalul George Becali. Și cine e poporul să-l contrazică!

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Ce a pățit acest pensionar italian de 79 de ani, după ce s-a cuplat cu...
FOTO. Ce transformare pentru femeia care l-a înnebunit pe Gigi Becali! A făcut avere din...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ucis pentru că a refuzat să fie evacuat din calea „orașului viitorului”. Sate întregi au...
Anunțul făcut de Nicolae Bacalbașa despre Florin Piersic. Ce se întâmplă acum cu actorul: 'O...
Experții au dat verdictul: care sunt momentele ideale pentru o partidă de AMOR. Așa veți...
Urmează 48 de ore critice pentru Florin Piersic. Medic: "Depinde şi de sistemul imunitar, depinde...
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Ce a făcut Sorinel Copilul de Aur cu primii lui bani din cântări: „A cumpărat...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Raportul lui Blinken este aşteptat să critice Israelul şi nu ar încălca termenii referitori la...
A fost găsit LOCUL de VECI al unui MARE filosof! „Era chiar sub nasul tuturor”
Lege pentru toți șoferii din România. INTERZIS pentru cei care trebuie să facă ITP-ul
Actorul care a luat calea credinței: „Nu aveam nicio treabă cu bisericile”
Ce a putut să găsească Mihai Morar într-o casă abandonată din Maramureș. A publicat imaginile...
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Cum a aflat Monica Tatoiu recent că mai are frați de pe urma tatălui: „I-a...
Ce tematică deosebită au ales Oana Mosneagu și Vlad Gherman pentru nunta lor: "Suntem absolut...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
120 ani de la naşterea lui Salvador Dali